DEVA Partili Cem Avşar, milyonların açlık sınırında yaşadığını belirterek, “Bu millete reva görülen hayat yoksulluktur” diyerek hükümete yüklendi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Türkiye’de derinleşen ekonomik kriz ve artan yoksulluk üzerinden hükümete sert eleştiriler yöneltti. Avşar, “İnsanımıza reva gördüğünüz hayat, açlık ve yoksulluk sınırında bir yaşam mı?” ifadelerini kullanarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yazılı soru önergesi sundu.
Emeklilik hakkı anayasal sorumluluktur
Cem Avşar, emeklilik hakkı ve refahın korunmasının sosyal devletin temel sorumluluklarından biri olduğuna dikkat çekti. Emeklilerin yıllar boyunca biriktirdikleri primlerin karşılığını alması gerektiğini vurguladı.
Asgari ücret açlık sınırının altında
Avşar, 2025 yılı itibarıyla 22 bin 164 TL olan asgari ücretin, TÜRK-İŞ verilerine göre 25 bin 092 TL’lik açlık sınırının altında kaldığını, memur ve emekli maaşlarının da yoksulluk sınırının çok uzağında olduğunu dile getirdi. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise 32 bin 463 TL seviyesinde.
TÜİK verileriyle dahi gerçek gözler önünde
TÜİK’in Mayıs 2025 enflasyon oranlarını hatırlatan Avşar, konut enflasyonunun yüzde 67,43, gıda harcamalarının ise yüzde 32,87 arttığını ifade ederek, “TÜİK bile bu gerçeği saklayamıyor” dedi.
İşsizlikte endişe verici artış
Avşar, geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 32,2’ye çıktığını, her üç kişiden birinin işsiz olduğunu belirtti. Bu oranın daha da artabileceği uyarısında bulundu.
“4 bin liralık ikramiye müjde değil, ayıptır”
Kurban Bayramı öncesinde verilen 4 bin lira emekli ikramiyesini eleştiren Avşar, “En küçük kurban hissesine 20 bin TL istenirken, bu para müjde değil, halkla alay etmektir” diye konuştu.
Cem Avşar’ın Bakan Işıkhan’a yönelttiği sorular:
- Asgari ücrete temmuz ayında refah payı ekli ara zam yapılacak mı?
- Emeklilik hakkı ve refahın korunması için yeni bir çalışma var mı?
- Geniş tanımlı işsizliğe karşı hangi yapısal adımlar atılacak?
- Toplumsal refahı artırmak için bakanlıklar arası iş birliği yapılıyor mu?
DEVA Partili Cem Avşar’ın açıklaması şöyle:
Avşar, “TÜRK-İŞ Mayıs 2025 açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 25 bin 092 TL, gıda ile birlikte diğer tüm temel harcamalar için haneye girmesi gereken toplam gelir tutarı (yoksulluk sınırı) ise 81 bin 734 TL ve bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 32 bin 463 TL’dir” dedi.
“TÜİK verilerinde bile konutun yıllık enflasyon artışı %67,43”
TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine değinen Avşar, her ne kadar inandırıcı değilse de mayıs ayında, yıllık yüzde 35,41, aylık ise yüzde 1,53 olduğunu ve en yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun yıllık değişimlerinin ise; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 32,87 artış, ulaştırmada yüzde 24,59 artış ve konutta yüzde 67,43 artış olarak gerçekleştiğini belirtti.
“Her üç kişiden biri işsiz”
İktidarın rakamlar üzerinden halkı yanılttığı savunan Avşar sözlerine şöyle devam etti; “Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2025 yılı nisan ayında bir önceki aya göre 3,4 puan artarak %32,2 olmuştur.”
“Asgari ücret, yılın yarısına gelmeden 3 bin TL açlık sınırının altına indi”
Avşar, geniş toplumsal kesimlerin maaş skalaları ve kitlerin geçim göstergeleri (açlık-yoksulluk sınırı, enflasyon, işsizlik) karşılaştırıldığında; emekli maaşının ve asgari ücretin, açlık sınırının; memurun ve işçinin yoksulluk sınırının altında yaşamak zorunda kaldığı, ülkenin nerdeyse tüm kesimlerinin enflasyona karşı ezildiğini ve geniş tanımlı işsizlik oranına göre ise yaklaşık her üç kişiden birinin işsiz olduğu görüldüğünü belitti.
“4 bin liracık emekli ikramiyesi müjde sayılıyor”
Avşar, Kurban Bayramı’na gireceğimiz bu günlerde 4 bin lira emekli ikramiyesinin müjde sayıldığını, pazar sepetinin dolmadığını, kredi kartına takla attırarak ay sonu getirilmeye çalışıldığını ve esnaf ve sanayici bir bir kepenk indirdiği bu şartlarda piyasada en küçük kurban hissesine 20 bin lira ödenebilmesinin mümkün olamayacağını belirtti.
Avşar, Bakan Işıkhan’a sorular sordu:
Maaş skalaları ve kitlelerin geçim göstergeleri (açlık-yoksulluk sınırı, enflasyon, işsizlik) göz önüne alınarak toplumsal refahı arttırmaya, yaşam koşullarını iyileştirmeye ve insan onuruna yakışır bir çalışma ortamı ve şartları sağlamaya yönelik bütüncül politikalar bağlamında bir eylem planınız var mıdır? Bu hususta diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla ne tür ortak çalışmalar yapılmaktadır?

Yılın ilk 5 ayının sonunda asgari ücretin, yaklaşık 3 bin TL açlık sınırının altında kaldığı ve bu ücret tarifesinin kapsamına çalışanların yarısının girdiği dikkate alınarak temmuz ayında asgari ücrete; enflasyon oranına ek refah payıyla birlikte bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Bu hususta bir çalışmanız var mıdır?
Ülkemizin enflasyon verileri ve hane halkının alım gücü dikkate alındığında sosyal devletin bir gereği olarak Anayasal hak teşkil eden “emeklilik hakkı ve refahının korunmasına” ilişkin bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bu hususta yakın zamanda söz konusu mağduriyeti gidermek bakımından seyyanen zam veya en düşük emekli aylığının iyileştirilmesi gibi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
2025 yılı nisan ayında %32,2 olarak açıklanan geniş tanımlı işsizlik (zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü) oranı göz önüne alındığında yaklaşık her üç kişiden birinin işsiz olduğu ve uzmanlara göre bu sayının artacağı varsayımı da dikkate alınarak bu hususta bir tedbir almaya ilişkin bir çalışmanız bulunmakta mıdır? İlgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla bir iş birliğiniz var mıdır?
Siyaset haberlerinin tamamını görmek için tıklayın.
KAYNAK: Haber Merkezi